Amerika

MEXIKO: Co navštívit na Yucatánu (nejen) během jednoho týdne?

Mexiko bylo dlouho jednou z mých nejvytouženějších destinací, až jsem si jej v únoru 2024 konečně mohla vyšrafovat na cestovatelské mapě. Důvody pro jeho oblíbenost byly jasné: krásné moře, mayské památky, mexická španělština, a to vše propojené se světem devadesátkových telenovel… Jenže už během plánování jsem zjistila, že to nebude jen tak. Jakmile totiž začnete googlit, dozvíte se: že vás možná vůbec nevpustí do země a pošlou po pobytu v cele prvním letadlem zpět, že bude moře plné řas a nepůjde se koupat, že vás při nejbližší příležitosti okradou (autopůjčovny, zkorumpovaná policie, vykradači aut) a možná vás dokonce zastřelí v tulumském Starbucksu! Jo, zkrátka…bude to výzva!

Yucatán je mexický poloostrov, který se rozkládá na území tří mexických států: Campeche, Yucatán a Quintana Roo. Z jedné strany je omýván Mexickým zálivem, z druhé Karibským mořem. Hlavním městem je Mérida. Do velké míry žije z turismu, což z něj činí jednu z nejbezpečnějších oblastí v Mexiku!

Yucatán je kromě krásných pláží bohatý také na výskyt dřívějších významných mayských měst, ze kterých do dnešních dní zbyly převážně jen ruiny. I tak ale jeho Mayská riviéra patří mezi jednu z nejatraktivnějších destinací na světě.

Poslední roky trápí tento poloostrov přemnožené mořské řasy (sargassum), které zhoršují koupání na mnohých místech. Jejich výskyt lze sledovat např. ve facebookové skupině zde. Aktuálně se k potížím s řasám přidává ještě zatopený ostrov Holbox nebo silný vítr a velké vlny v Cancúnu, které takřka znemožňují koupání.

Hlavní sezóna trvá v Mexiku od ledna do března. Je to nejsušší část roku, která nabízí nejkrásnější počasí, ale s tím samozřejmě také spojené nejvyšší ceny a nejplnější pláže.

Zajímají vás praktické věci, na co se připravit před cestou na Yucatán? Co zařídit, jak je to s vízem, půjčením auta, létáním s dronem, používáním opalovacích krémů atd.? Podívejte se na článek, který je nabitý informacemi tohoto druhu zde.

O tom, že by se v Mexiku dalo trávit mnohem více času, není pochyb. Ne všichni ale mají neomezený čas a finance na cestu, a tak se i z mála musí udělat maximum. Náš itinerář na týden vypadal zhruba následovně:

1. den:       přílet do Cancúnu, přesun do Playa del Carmen

2. den:       celodenní návštěva zábavního parku Xcaret

3. den:       půjčení auta v Playa del Carmen, Tulum, laguna Kaan Luum, koupání v Playa del Carmen

4. den:       cenote Jardín del Eden, Cobá, Cenote Multun-Ha, Valladolid

5. den:       Chichén Itzá, krokodýlí farma, Valladolid

6. den:       vrácení auta v Playa del Carmen, ostrov Cozumel

7. den:       šnorchlovací výlet na katamaránu na ostrově Cozumel

8. den:       Cancún

9. den:       odlet z Cancúnu

V článku si ukážeme všechna navštívená místa a rozšíříme je o další pro ty z vás, kteří plánují delší dovolenou, nebo by je zajímala i jiná yucatanská zákoutí.

Jedná se o uměle vybudované hotelové město s velkými plážovými resorty všech typů se spoustou restaurací, barů a diskoték. Stálých obyvatel zde žije zhruba okolo 900 tisíc. Zajímavé je, že Cancún je městem s největším množstvím hotelových pokojů v celém Mexiku! Byl založen vládou v roce 1970 s cílem vytvořit protipól vyhlášenému Acapulcu. Není tedy náhodou, že se jedná se o nejdražší mexické letovisko.

Poletíte-li na dovolenou na Yucatán, přistanete pravděpodobně přímo v Cancúnu. Z letiště do centra se dostanete pohodlně autobusy ADO, čas jízdy z letiště je kolem 1 hodiny. Z Cancúnu se pak dostanete pohodlně i do dalších známých středisek, jako např. Playa del Carmen (autem cca 50 min, ADO cca 1:15 hod, 108 pesos, jezdí několik autobusů denně).

Cancún je rozdělený na dvě části: Downtown, kde žijí místní, a Hotel Zone (Zona Hotelera), což je, jak název vypovídá, oblast hotelů určená jen pro turisty. Měří 24 km a na mapě má tvar sedmičky. Vede zde pouze jedna silnice, po níž divoce jezdí linky autobusů, do kterých můžete kdykoli nastoupit a za pár pesos se svézt kamkoli chcete.

Podél hotelové zóny se táhnou pláže, mezi nejkrásnější patří následující z nich:

Playa Delfinesjedna z největších a nejkrásnějších pláží Cancúnu, není zastavěná hotely a resorty (nachází se dál od centra Cancúnu), nicméně u pláže jsou velké vlny, je proto ideální spíše na surfování.

Playa Tortugas – pláž vhodná pro rodiny s dětmi, kde se nachází klidné a mělké moře.

Playa Marlin, Playa Forum, Playa Chac Mool, Playa Gaviota Azul – jedná se o takřka dokonalé pláže pro relaxaci a koupání s bílým pískem a tyrkysovým mořem. I zde jsou však často velké vlny a zaplavat si moc nelze.

Navštívit můžete např. Kukulkánův bulvár (Blvd Kukulkan), hlavní třídu města plnou luxusních hotelů, restaurací a obchodů. Nejedná se přitom opravdu o jedno místo, jedno centrum města, ale dlouhatánskou silnici. Najdete zde i nejvyšší rozhlednu, která nese název Torre Escenica a nabízí adrenalinový zážitek s výhledy na město a okolí z výšky 80 m. Otevřena by měla být od 9 do 21 hod, vstupné činí 400 pesos.

Máte-li podobné atrakce rádi, nejspíše vás zaujme také Ferris Wheel Cancunnejvětší ruské kolo v Latinské Americe (od 13 do 22 hod, vstupné: 300 pesos).

V Cancúnu jsou pro turisty otevřená pochopitelně také akvária a delfinária, např. Interaktivní akvárium (Interactive Aquarium Cancún) nebo Delfinárium (Dolphinaris Cancún) – park, který nabízí možnost plavání s delfíny.

I zde se nacházejí menší archeologická naleziště, tím nejstarším a nejvýznamnějším je  Yamil Lu’um s nádherným výhledem na karibské moře. Zbytky pyramid a chrámů, které kdysi sloužily jako pohřebiště královské rodiny, nabídne archeologická zóna El Rey.

Za kulturou můžete vyrazit do parku Parque de las Palapas a za nákupy do Mercada 28 na obří venkovní trh (okolo 600 stánků), kde se dají nakoupit suvenýry. Lze zde i smlouvat a nakoupit zboží až o 40 % levněji.

My jsme v Cancúnu strávili jeden den na konci celého yucatanského výletu a byl pro nás spíše zklamáním. Někteří, a to zejména milovníci all-inclusive dovolených, zde stráví celou dovolenou v hotelovém resortu – pro nás nepředstavitelné, na druhou stranu, „zabavit“ by se tady dalo a na jednodenní výlety do okolí se dá vyrazit také.

Ubytováni jsme byli v příjemném hostelu Nomads Hotel, kde nás 1 noc pro 2 osoby vyšla na zhruba 2000 Kč. V hotelu byli mladí, sympatičtí lidé, příjemná kavárna i zábava na střeše – v noci na usínání to však bylo horší…

Toto další plážové město v oblasti Mayské riviéry se nachází ještě o něco více jižněji od letiště (cca 45 min od Cancúnu). Playa del Carmen je turisty velmi oblíbená (i pro nás byla první destinací po příjezdu do Mexika). V jejím okolí se totiž nachází velké množství atraktivních cílů k návštěvě a kromě toho je také „bránou“ na ostrov Cozumel, kam odtud jezdí pravidelný trajekt.

Playa del Carmen je neuvěřitelně živé, ač kýčovité a ukřičené turistické letovisko, kde jsou obchody, bary i restaurace otevřené do pozdních hodin a hudební produkce se navzájem „přebíjejí“ na ulicích. Ceny jsou právě kvůli turismu velmi vysoké, levné Mexiko zde nečekejte!

Do Playi se dostanete opět autobusy ADO (cena z letiště je okolo 120 pesos), doba jízdy činí 50 minut a frekvence bývají okolo půl hodiny. Ač hledání spojů na webu společnosti často dost „zlobí“, nemusíte se obávat, z letiště se lze dostat i v pozdních večerních hodinách. První autobusy na letiště pak jezdí okolo 4. hodiny. Není tedy zapotřebí shánět drahý taxík. V rámci samotné Playi se lze pohybovat pěšky nebo prostřednictvím taxi (doporučení je nebrat jej z Quinta Avenida kvůli vysoké ceně, běžná cena dopravy po Playi je okolo 30–40 pesos). Vyzkoušet můžete také colectivos (jezdí po avenida 30, 10 pesos za jízdu) nebo kola (nutno pečlivě zamykat, často se kradou).

Na každém rohu najdete v Playe nějaký obchod, ať už se suvenýry nebo s potravinami. Mezi oblíbené patří miniobchůdky Oxxo či SevenEleven, případně větší supermarkety, jako např. Mega Soriana, Chedraui či Walmart). Není překvapením, že nejdražší jídlo i nákupy vás čekají na hlavní třídě (5th Avenue), ve velkých supermarketech jsou již ceny jídla víc než přijatelné a nebudete mít problém si vybrat.

Centrem všeho dění je bezpochyby již zmiňvaná 5th Avenue (La Quinta Avenida), hlavní ulice pro pěší s obchody, bary, kavárnami a restauracemi. Navštívit zde můžete i známý noční klub Coco Bongo, který nabízí celoroční přehlídku postav z filmů, falešných hudebních hvězd a akrobatů (vstupné: 75–135 USD, každý lístek obsahuje neomezenou konzumaci alkoholu do 3 hod ráno).

Přímo v srdci Playa del Carmen stojí malebný katolický kostelík kostel Nuestra Senora del Carmen. Najdete zde také dva parky, jeden na hlavním náměstí (park Fundadores), druhý u radnice v centru města (Parque Municipal).

V oblasti tzv. Playacar (v západní části města) se rozprostírají mayské ruiny Xaman Ha, nicméně moc z nich nezůstalo (vstupné: zdarma).

Interakci s delfíny si můžete užít Delphinus Riviera Maya, cca 15 min daleko od centra. Mají otevřeno denně od 8:30 do 17 hod a ceny začínají na 100 USD/os./zážitek. Není zde samozřejmě možné focení ani natáčení, fotky si budete moci zakoupit na konci návštěvy.

Všechny pláže v Playe jsou veřejné a přístup na ně je zdarma, platit budete jen za lehátko (od cca 100 do 1500 Kč, dle lokality, u trajektu na Cozumel jsou levnější). Jak už ale v článku zaznělo, zážitek může pokazit fakt, že Mexičané již několik let mají problémy s mořskou řasou, která se vyvaluje na pláže.

Pobřeží lze rozdělit do 3 oblastí: 1) pláže v centru (od calle 1 po calle 34) – plné turistů, beach clubů a řvoucí hudby, 2) severně od centra směr Cancún (od calle 34 po Playa Punta Esmeralda) – prázdnější pláže, také pár barů, o víkendu sem vyrážejí místní, 3) jižně od centra – Playacar, luxusní rezidence. Známá a oblíbená pláž, kam chodí převážně místní, se jmenuje Playa Punta 88 a jsou zde sprchy i toalety zdarma. Mezi další oblíbené patří např. Mamitas Beach Club, Playacar Beach a Punta Esmeralda Beach.

V Playa del Carmen najdete jistě dostatek variant pro ubytování dle vašeho gusta. My jsme si vybrali dobře hodnocený hotel Aloft Playa del Carmen, který na 3 noci se snídaní vyšel pro dva na cca 7700 Kč. Hotel byl nový, moderní, jen trošku dál od centra, nicméně stále v rozumné docházkové vzdálenosti. Na střeše měl pěkné bazény.

Tulum je známé přístavní město s pláží, které se rozprostírá asi 130 km jižně od Cancúnu a 60 km od Playa del Carmen. Nachází se zde hojně navštěvovaná archeologická zóna, světoznámý komplex pyramid přímo u pláže a nejvíce „insta friendly“ místo na Yucatánu! Unikátní je zejména tím, že jde o jediné mayské město postavené na pobřeží.

Nejvýraznější stavbou je hrad (Castillo), který se tyčí na okraji útesu. Pyramidy jsou otevřené od 8 do 17 hodin a platí se zde parkování, náramek i samotné vstupné (ceny: 95 pesos + od 1/24 60 pesos „náramek“). Více informací najdete zde.

Jedná se o jednu z nejdražších destinací, velmi drahé je zde i parkování (150 pesos) a oblíbená vypůjčovaná kola se často kradou.

Z Playi del Carmen se do Tulumu dostanete nejlépe vypůjčeným autem (cca 60 km, 40 min jízdy) nebo opět autobusy ADO (zastávka na calle 12avenidou 20, cena: 66 pesos (v akci), jinak 120 pesos, zastávka v Tulumu: Tulum ruins).

Hned vpravo od naleziště najdete Rajskou pláž (Playa Paraíso), jednu z nejhezčích pláží v Mexiku. Je zde také stejnojmenný club (Playa Paraíso Beach Club), dá se tam koupat i šnorchlovat. Na jih od této pláže (zde) se nachází ikonická socha The Ahau Tulum Statue (Madre Naturaleza/Ven a la luz) – u Tulum Sculture Park a vstupu do Ahau (cena: 60 pesos, denně od 9 do 18 hod).

Asi cca 20 min jízdy od Tulumu narazíme na lagunu Kaan Luum. Má jedinečnou modrozelenou barvu, je mělká a ideální pro koupání a fotografování. Jsou zde dvě mola, houpací sítě nad vodou, hodně klidu (chodí sem hlavně místní) a budete-li chtít, můžete si kromě základního vstupného (300 pesos/os.) přikoupit ještě létání s dronem (150 pesos), nicméně počítejte s tím, že u laguny může být celkem větrno a také, že zde jen stěží najdete GPS signál. My jsme nevzlétli, ale peníze nám překvapivě (samozřejmě jen za ten dron) vrátili!

Pokud by vám jedna laguna nestačila a měli byste zájem o větší, zajeďte na Bacalar. Jedná se o klidné městečko na břehu křišťálově čisté sladkovodní laguny. Údajně má sedm odstínů modré barvy a je velmi čistá. Bacalar patří do skupiny Pueblos Mágicos (neboli magická města) – kulturně důležitá místa označená mexickou vládou.

Bacalar se nachází asi dvě hodiny jízdy od Tulumu, kousek od hranic s Belize. Je to tedy celkem zajížďka a dovolit si ji můžou jen ti, kteří mají na návštěvu Mexika dostatek dní (my jsme to bohužel nebyli). Délka cesty s autobusy ADO je z Playi del Carmen okolo 4 hod (cena: cca 500 pesos), autem ujedete asi 270 km za zhruba 3 hodiny.

Oblíbenou aktivitou je zde kajakování, v rámci organizovaného výletu či na vlastní pěst, např. od Green Monkey Hostel Bacalar (cca 300 pesos). Dále se můžete věnovat plachtění po laguně (např. k bahenní lázni či ptačímu ostrovu).

Za zmínku stojí Zátoka pirátů, kde je světlounce modrá barva a vody je jen po pás.

Vykoupat se můžete na veřejné pláži Balneario Ecologico (poplatek za vstup v roce 2019 jen 3 pesos).

Na hlavním náměstí si můžete prohlédnout pevnost Fort San Felipe, je z ní panoramatický výhled na lagunu. Uvnitř je muzeum o pirátské historii Bacalaru (vstupné: okolo 100 pesos).

Na jídlo lze prý zajít do malé pizzerie Pues Sí s úžasným interiérem a stabilní wifi (navíc vedle ní je zmrzlinárna!) nebo do vyhlášené mexické restaurace s nízkými cenami La Piña (dlouho se však na jídlo čeká).

Valladolid je malé koloniální městečko, které lze navštívit cestou z Tulumu na Chichén Itzá, představuje zároveň velmi dobrý výchozí bod pro výlety na nejznámější místa Yucatánu. Navíc je na seznamu tzv. Pueblos Mágicos, tedy obcí s tradičním kulturním dědictvím. Ač se nachází necelé 2 hodiny daleko od Playi del Carmen, setkáte se tu s (alespoň pro nás to tak bylo!) velkým překvapením: změnou času. Ano, sousední město a dochází k posunu času o hodinu zpátky (oproti Tulumu i Playe del Carmen). Věřte nebo ne, při plánování může tato hodina hrát velkou roli!

Do Valladolidu dojedete autobusy ADO za zhruba 1,5 hodiny a zaplatíte 250 pesos. Autem počítejte s podobným časem (1,5 – 2 hod) a projetými 140 km. Čas je variabilní dle toho, zda se budete vyhýbat placené silnici či nikoli. My se úspěšně vyhnuli.

Dominantou zdejšího hlavního náměstí je kostel sv. Serváce (Iglesia de San Servacio)nejznámější místo ve Valladolidu. Je postavený na místě mayské pyramidy a při její stavbě byl dokonce použit materiál právě z ní. Před náměstím se rozprostírá park Parque Francisco Canton Rosado, kde to žije hlavně po setmění. Najdete zde stánky se suvenýry i občerstvením, můžete ochutnat zdejší pochoutku marquesitu (takovou „vaflovou palačinku“) nebo se podívat na vystoupení hudebníků a tanečníků. Některé večery na se na zdi kostela promítá světelná show.

Druhá, a ještě známější 3D světelná show probíhá od úterý do neděle na zdech kláštera sv. Bernardina ze Sieny (Convento de San Bernardino de Siena). Tento 500 let starý veřejně přístupný klášter nabízí dokonce dva časy promítání (ve 21 hod ve španělštině, ve 21:25 hod v angličtině). Pohodlně se usadíte v parku Parque Sisal a užijete si krátké kino zcela zdarma! Klášter je v docházkové vzdálenosti (cca 10–15 min od hlavního náměstí) a dojdete k němu jednou z nejhezčích a nejznámějších uliček ve městě, která se jmenuje Calzada de los Frailes. Ulička je určena převážně pro pěší, každý dům zde má jinou barvu a kromě obchůdků jsou zde také restaurace a kavárny.

Za zmínku stojí ještě dvě místa. Tím prvním je Dům jelena (Casa de los Venados) opět u hlavního náměstí. Tato soukromá zrekonstruovaná vila je určená k prohlídkám každý den od 10 hod. Obdivovat můžete sbírky předhispánských mexických uměleckých děl, vstupné je dobrovolné. Druhým místem, které navštěvují hlavně sami Mexičané, je trh Mercado Municipal, kam můžete zavítat za nákupy.

Co se týče vedlejších uliček a dalších míst ve městě, počítejte se spíše polorozpadlými domky, toulavými psy a chudobou. Přiznávám se, že procházky nočním Valladolidem z centra zpět k našemu hotelu patřily spíše mezi ty „adrenalinovější“ zážitky, nicméně nic se nám nestalo.

Jak už bylo zmíněno výše, Valladolid je dobrým výchozím bodem pro návštěvu nejznámějších míst Yucatánu, proto je vhodné jej do svého itineráře rozhodně zařadit.

Z města se dělají výlety do zdejších cenotes, např. Cenote Ik-Kil (asi 3 km od Chichén Itzá), Zací (přímo uprostřed města), Suytun, Xkekén a Samula (asi 7 km od centra), Oxmán (asi 6 km od centra). K většině z nich se dostanete kromě auta také na vypůjčeném kole.

Dalším výletním bodem je také přírodní rezervace Río Lagartos a jezera Las Coloradas.

Dále pak „žluté město“ Izamal, které je přezdívané „městem tří kultur“, neboť spojuje mayskou, koloniální i současnou architekturu. Známé tam jsou projížďky kočárem, klášter a uličky kolem Calle 31 a Calle 32. Do Izamalu se dostanete kromě auta také místním autobusem, který má zastávku na Calle 37 a stojí okolo 60 pesos. Cesta trvá asi 1,5 hod.

Nejvíce se však Valladolid využívá jako nejbližší město (cca 40 min) pro návštěvu archeologického naleziště Chichén Itzá (získáte náskok oproti turistickým autobusům vyrážejícím z Tulumu, Playi či Cancúnu). Zhruba 50 min se pak nachází další klenot – naleziště Cobá.

Ve Valladolidu můžeme doporučit hezký hotýlek Casa San Juan s výbornou (a celkem levnou) restaurací, kde je (zvláště za tmy) velmi romantická atmosféra! A hlavně, mají tam piñadu (tj. nealkoholickou a výbornou piñacoladu)! Ubytování pro 2 osoby na 2 noci se snídaní nás vyšlo v přepočtu na 3070 Kč. Jen ta cesta z hotelu do centra, která zabere asi 10-15 min, je za tmy celkem výzva!

Mérida je hlavní (a největší) město mexického státu Yucatán a patří údajně k nejlepším městům pro život v Mexiku. Každý den se v centru konají festivaly, taneční představení nebo dokonce imitace mayské míčové hry Tlachtli (každý sobotní večer od 20:30 hod na Plaza Grande). Samozřejmostí je i zde promítání světelných efektů na koloniální budovy. Návštěvníky potěší, že je zde oproti Tulumu a Cancúnu výrazně levněji! Počítejte však s tím, že od Valladolidu je město vzdálené cca 2-3 hodiny cesty a vydá tedy za celodenní výlet, ne-li spíše další bod ve vašem itineráři.

Na hlavní náměstí s názvem Plaza Grande začínají každý den v 9:30 zdarma komentované procházky po městě. Náměstí je navíc centrem kulturního dění ve městě. Stojí zde 5 veřejných budov, ze kterých se lze podívat na výhledy po okolí zcela zdarma: Palacio Municipal (výhled z balkonové části v druhém patře), Catedral de San Ildefonso, Casa de Montejo (muzeum viktoriánského stylu), Museo Fernando García, Ponce-Macay (umění), Palacio de Gobierno.

Mezi ikonické stavby města patří rozhodně Méridská katedrála. Místní koloniální architekturou se pokocháte na 8 km dlouhé promenádě Paseo de Montejo. Je zde postaven Památník vlasti (Monumento a la Patria).  

Zájemce o nákupy potěší trh Lucas de Galvez, největší celodenní trh v Meridě (otevřen od 7 do 17 hod), který existuje již od 18. století. Nachází se v centru města na křižovatce ulic 56 a 65.

Přesouváme se do hlavního města mexického státu Campeche, historického města zapsaného na seznamu UNESCO (dochovalo se zde městské opevnění), které je vzdálené asi 5 hodin od Cancúnu. Jedná se o významné přístavní město se skvosty koloniální a náboženské architektury, zkrátka pohodové barevné městečko plné kaváren a restaurací!

V tomto případě se už jedná opravdu o zajížďku a pořádný roadtrip. Nám se do itineráře bohužel nevešlo. Autobusy ADO by měla cesta trvat okolo 5,5 hod (za cenu cca 1150 pesos), autem to vychází na 160 km a 5 hodin cesty.

Jedním z nejznámějších míst ve městě je náměstí Plaza de la Independencia s katedrálou (Catedral San Francisco de Campeche) a parkem Parque Principal. Druhou známou katedrálou je Catedral de la Purisima z 18. století, jeden z nejlepších příkladů koloniální architektury.

Nejbarevnější ulička ve městě s kavárnami a obchůdky nese název La calle 59. Kromě procházky touto uličkou, zavítejte i na několik kilometrů dlouhou promenádu Malecon, je prý krásná na západ slunce.

Za zmínku stojí také pevnost Baluarte de la Soledad, poblíž se nachází historická brána Puerta del Mar City Gate.

I v Campeche každý den ve 20 hod probíhá světelná show (podobná Signal Festivalu). V blízkosti se pak nacházejí dva významné archeologické areály Edzná a Jaina.

Nebyla by to návštěva Mexika bez koupání alespoň v jedné ze cenotes. Cenotes jsou krasové jeskyně naplněné podzemní a dešťovou vodou. Mayové je považovali za posvátná místa. Poloostrov je jimi doslova protkán. Mexiko je dokonce jedno z míst s největším výskytem cenotes na světě (napočítáme jich přes 6 000!). Většinu těch yucatánských lze najít podél silnice Ruta de Cenotes (zhruba 30 min jižně od Cancúnu), nicméně míst, kde se nacházejí ve zvýšené koncentraci, je více. Hodně se liší také výše vstupného. Nejdražší cenotes jsou v okolí Tulumu (i za 500 pesos!), levněji si zaplavete u Valladolidu nebo v méně známých cenotách poblíž archeologického naleziště Cobá (okolo 150–200 pesos). Dorazíte-li na místo brzy ráno, můžete se ve většině z nich koupat sami! Turisté, kteří přijíždějí v rámci objednaných tours, bývají na místě okolo 10. a 11. hodiny, méně rušno bude opět ve večerních časech.

Poměrně přísná pravidla fungují ohledně fotografování a natáčení. V cenotes jsou povoleny pouze mobilní telefony a GOPRO, nelze fotit zrcadlovkou nebo natáčet na kameru, na stativ samozřejmě můžete také zapomenout! Důvodem je údajně to, abyste si nepořídili kvalitní fotografie a záběry, které posléze využijete ke komerčním účelům. V cenotes je také zakázáno používat opalovací krémy a před vstupem do vody je nutné se osprchovat (trvají i na mokrých vlasech a pečlivě to kontrolují).

V některých cenotes je možné (někdy dokonce povinné) používat vestu, která bývá zpravidla za drobný příplatek (20–40 pesos).

Přímo uprostřed města se nachází cenote Zací, kterou si sice můžete prohlédnout, nesmí se v ní však koupat. Podobné je to také s tzv. Studnou obětí, jednou z nejslavnějších cenotes, která se nachází přímo v archeologickém areálu Chichén Itzá. Sloužila k lidskému obětování bohům a ani v ní není koupání možné.

Nejčastěji fotografovanou a údajně nejkrásnější cenote vůbec je Cenote Ik-Kil. Možná právě z těchto důvodů patří mezi ty vůbec turisticky nejvytíženější (platí, že čím dříve ráno přijdete, tím lépe). Najít ji můžete asi 3 km od Chichén Itzá. Do hloubky 26 m se sestupuje po točitém schodišti, také voda je velmi hluboká (až 48 m!). Cenote sloužila Mayům pro oběti bohu deště (na dně se našly lidské kosti a cenné předměty). Otevřeno má od 8 do 17 hod, vstupné by mělo být okolo 150 pesos.

Pomyslným druhým „topem“ z hlediska fotografování je pak rozhodně „instagramová“  Suytun – uzavřený krasový vrt, kde v poledne světlo osvětluje plošinu na vodě a nabízí tak neuvěřitelné možnosti pro fotografování. I zde je tedy velké množství lidí, na fotku se prý stojí dokonce dlouhá fronta, což byl jeden z důvodů, proč jsme její návštěvu nakonec vynechali. Na veřejných recenzích ji návštěvníci označují za „masovou“ a stěžují si na to, že je voda velmi studená. Vstupné se platí 250 pesos (200 pesos online). Více informací i nákup vstupenek můžete najít zde.

Zhruba 7 km od centra Valladolidu se nacházejí Xkekén a Samula, obě dobře dosažitelné na kole po 54. ulici směr Dzitnup. Jsou vyhlášené průzračně modrou vodou.

Ještě o kilometr blíže narazíte na oblíbenou cenotu Oxmán s houpačkou a krásně modrou vodou. Otevírá v 7 hod (autobusy přijíždějí až kolem 11. hodiny, je proto dobré dorazit na 8. hodinu. Vstupné činí 150 pesos (vč. záchranných vest + příplatky za občerstvení nebo za skříňky pro úschovu věcí). Taxi z Valladolidu by vás mělo vyjít okolo 5-10 USD, collectivo na 1-2 USD, využít můžete znovu i kola nebo samozřejmě auta.

Asi 20 km severně od Tulumu a 40 km od Playa del Carmen se nachází Cenote Dos Ojos, příjemné a klidné místo se dvěma cenotes (i voda má příjemnou teplotu). Platí se 350 pesos/os. – plavání bez průvodce, nebo 500 pesos/os. na 1,5 hod s průvodcem (+ ploutve, neopren, šnorchlovací zařízení).

Jedna z největších cenotes na Yucatánu je Jardin del Eden, která není v jeskyni (je otevřená). Parkování je zdarma, otevřeno má do 9 do 17 hod a vstupné činí 200 pesos + příplatky za vestu (25 pesos) a vybavení na šnorchlování. Návštěva této cenoty pro nás však byla poměrně velkým zklamání – jednak proto, že její zázemí je oproti jiným v dosti žalostném stavu, jednak proto, že vzezřením připomíná spíše „rybníček brčálník“ (ale dopředu si ji prohlédnout nemůžete, bohužel).

Oblíbená je také Cenote Azul kousek od Puerto Aventuras (120 pesos za vstup, 40 pesos za vestu), vedlejší Cenote Cristalino (za 150 pesos) nebo třeba Cenote Caracol, která je celá pod zemí a vyzdobená krápníky visícími ze stropu (jsou osvětlené). Otevřena je denně od 8 do 17 hod a vstupné by vás mělo vyjít na 300 pesos.

Velkým překvapením a neplánovanou návštěvou pro nás byly cenoty poblíž Cobá. Znaveni dlouhým výletem jsme se v horku potřebovali zchladit a zajeli k jedné z trojice blízkých cenotes, konkrétně do Cenote Multun-Ha. I v tomto případě se jedná o krásnou velkou jeskyni s krápníky a nádherně modrou vodou. Koupání bylo pro nás velkým zážitkem. Vstupné vyšlo na pouhých 100 pesos, připláceli jsme 30 pesos za vesty. Kromě toho zde bylo k dispozici velmi dobré zázemí (sprchy, toalety, převlékárny). Cenote je otevřena od 9 do 17 hod.

Trojici doplňují Cenote Choo-Ha (opět podzemní jeskyně s krápníky, otevřena údajně od 9 do 20 hod) a Cenote Tankach-Ha (cenote v jeskyni se skákacím prknem, 100 pesos).

Severozápadně od Cancúnu najdeme národní přírodní rezervaci Río Lagartos. Nachází se tam jedna z nejstarších zaznamenaných lagun v mexických kronikách. Má rozlohu téměř 61 000 ha, čímž se řadí k největším v zemi. Je zázemím pro více než 250 druhů ptáků, zejména plameňáků. Vší té krásy lze využít, objednat si loďku a projet se kolem krokodýlů, ptáků a plameňáků (cena se pohybuje okolo 1000 pesos/2 os.).

Součástí je také Las Coloradas, malá vesnička, kde se nacházejí krásná růžová jezera. Nejvíce růžová by měla být mezi 11. a 13. hod, kdy na ně dopadá přímé slunečné světlo. Jezera patří firmě na výrobu soli a barvu mají díky červeně zbarvenému planktonu, který ve slané vodě žije. Důležité je, že se v nich nelze koupat a za návštěvu se platí poměrně vysoké vstupné (okolo 300 pesos za prohlídku na asi 20 min 1 km tam a zpět podél jednoho z jezer). Zklamaní návštěvníci Tripadvisoru by vám poradili, že jezera lze vidět i od parkoviště (zdarma) nebo z placené vyhlídky (asi 100 pesos). My jsme jejich návštěvu zrušili, protože bylo zataženo a nám bylo jasné, že bychom z jejich barvy nejspíše nic neměli.

Tato biosféra se nachází se asi 4 km od Tulumum a má rozlohu 518 000 ha. Od roku 1987 patří na seznam UNESCO, neboť je jedním z nejzajímavějších světových ekosystémů. Najdete zde několik archeologických nalezišť a dvě dosud žijící a fungující mayské vesnice. Můžete využít jednodenních výletů s průvodcem, kde může být součástí programu učení se mayským tradicím, sledování krokodýlů, výroba gumy apod.

Krokodýlí farma (mezi Valladolidem a Río Lagartos) nabízí prohlídky s průvodcem. Krokodýly je možné fotit, natáčet, pohladit i pochovat.

Farma je otevřena v odpoledních hodinách, nejčastěji mezi 14. a 17. (18. hodinou), ale je dobré se dopředu domluvit na návštěvě, aby s vámi počítali (ideálně prostřednictvím Whatsappu). Jak se dočtete na internetu, není výjimkou, že dorazíte v otevírací době a najdete jen zavřenou bránu. A to by byla velká škoda!

Návštěva farmy pro nás byla jedním z největších mexických zážitků, krokodýla v ruce každý den zkrátka nemáte! Za tento velký zážitek zaplatíte 200 pesos.

Věnujeme-li se přírodě, zbývá ještě zmínit Akumal, pláž, poblíž které se vyskytují mořské želvy. Místo ohraničené zdejším korálovým útesem je ideální pro šnorchlování. Počítejte však s tím, že si za den strávený v Akumalu připlatíte (platí se parkování, vstup na pláž a pokud chcete vidět želvy, pak i za samotný zážitek, jen tak na pláži je prý spatřit nelze…). Je zde přímo rezervace, do které se platí vysoké vstupné (cca 600 pesos za prohlídku).

Než Severní Ameriku objevili Evropané, byla Mayská civilizace jednou z nejpokročilejších kultur. Mayové byli známí pro výborné znalosti matematiky a astronomie. Největší rozkvět zažili v letech 300–900 n. l. (jejich impérium se rozkládalo na území dnešního Mexika, Guatemaly, Hondurasu a Belize). Mayská města jsou plná kamenných chrámů, pyramid, hřišť a obytných čtvrtí. V turisticky nejznámějších střediscích není možné na pyramidy vylézt, povoleno je to např. v Kohunlich nebo Chicanná. Co se týče výše vstupného, do nejznámějších areálů je dost vysoké (platí se i za parkování nebo za GoPro kameru (dívají se do batohů)). Jako možná naschvál chybí informační cedule, které zvyšují tlak na to, aby si turista zaplatil průvodce. Ti se usilovně nabízejí všude pořád dokola.

Jedná se o nejslavnější komplex pyramid na území celého Mexika a zároveň o jeden ze 7 divů světa patřící na seznam UNESCO. Není se tedy čemu divit, že Chichén Itzá je nejnavštěvovanější a zároveň nejdražší památkou na Yucatánu. Její návštěva vyjde asi trojnásobně dráž než návštěva jiného areálu! Ale, stojí to za to!

Chichén Itzá bylo založeno v 5. stol. n. l. Itzáy, tzv. vodními čaroději. Je proto posvátným a poutním centrem. Nachází se zde celkem 18 zrestaurovaných budov a kromě nich také jedno z nejzachovalejších prostranství, kde se hrála známá náboženská míčová hra Tlachli, po jejímž skončení byl buď poražený kapitán, nebo celé jeho družstvo, obětováno bohům v nedaleké cenotě.

Naleziště je vzdáleno asi 2,5 hod jízdy z Cancúnu a pouhých 40 min z Valladolidu. Vstupné činí 618 pesos (pro cizince, Mexičané mají vstup levnější, a dokonce každou neděli zdarma). Zakoupit lze i dražší varianta vstupného (za 708 pesos), která zahrnuje i noční show od 19 nebo 20 hod (mění se dle ročního období). Placené je také parkoviště s tím, že nejdražší je to, které se rozprostírá přímo před areálem, my využili levnějšího vzdálenějšího a k areálu jsme došli krátkou procházkou podél stánků se suvenýry.

Důležité je také to, že do areálu není povoleno vnášet stativ ani dron, při vchodu kontrolují batohy a v případě, že to ve vašem batohu objeví, odkážou vás k placeným skříňkám, kde si budete muset věci nechat.

Tou nejslavnější stavbou je rozhodně Kukulkánova pyramida (El Castillo, Pirámide de Kukulcan), která je zároveň nejvyšší stavbou areálu. Je 30 m vysoká a široká jako fotbalové hřiště. V překladu znamená něco jako pyramida Opeřeného hada. Ve dnech jarní a zimní rovnodennosti sluneční paprsky dopadají na schodiště pyramidy, což vypadá, jako by se po ní plazili hadi. K večeru (okolo 19. hodiny) se na pyramidu promítají výjevy z mexických dějin (zdarma v ceně vstupenky). Zajímavé je, že pod pyramidou se nachází jeskyně s podzemním jezerem, kam se bohužel není možné podívat.

Druhou oblíbenou památkou je tzv. Observatoř („El Caracol“), známá stavba se střechou kopulovitého tvaru. Není zcela uzavřená, a proto se traduje, že zřejmě sloužila k pozorování hvězd.

Mezi další zajímavá místa patří dále Platforma lebek (Tzompantli), Chrám válečníků (Templo de los Guerreros), Skupina tisíce sloupů (El grupo de las mil columnas), Posvátný cenote (El cenote sagrado)(kam se přinášely obětiny), Chichanchob (Červený dům).

Více informací k Chichén Itzá můžete najít zde.

Tento předkolumbovský mayský areál patří k těm nejzajímavějším na ostrově. Pro mnohé je dokonce zajímavější než Chichén Itzá, možná pro to, že se nejedná o tolik „masovou atrakci“, přesto velice zajímavou. Na jeho nejvyšší pyramidu bylo dříve možné vyšplhat, dnes již je to zakázáno.

Cobá je přesně na půli cesty mezi Valladolidem a Tulumem, cesta autem z obou míst trvá zhruba 50 minut. Otevřeno mají od 8 do 17 hod a za vstupné zaplatíte 100 pesos, k tomu navíc za parkování 60 pesos a 95 pesos činí poplatek vládě. Otevřeno je od 8 do 17 hod. Návštěvnická trasa je dlouhá okolo 10 km, přičemž populární je půjčit si kolo (to je možné hned za vstupem za cenu 65 pesos). Projíždět se pralesem na kole a zastavovat se u mayských pyramid je rozhodně zážitek! Počítejte, že tu strávíte tak 3–4 hodiny.

Největším lákadlem je Pirámide Nonoch Mul (Ixmoja), jedna z nejvyšších mayských pyramid (42 m) – je to právě ta, ze které se dříve naskýtal krásný pohled z vrcholu na mayskou džungli, nyní už to možné není, avšak jednu výhodu to má: pyramidu si můžete vyfotit krásně celou bez turistů.

Je tu dále několik zachovalých hřišť a menších staveb, většina města je ale nepřístupná a pokrytá hustou džunglí. Více informací najdete zde.

Půvabné menší ruiny Ek Balam cca 20 km od Valladolidu se rozkládají na ploše 12 km2. Najdete zde například impozantní stavbu Acrópolis s oltářem s mayskými válečníky nebo Oválný palác (Palacio Oval). Součástí vstupu je dokonce cenote s houpačkou a na zdejší pyramidu je možné vylézt!

otevírací doba: od 8 do 16 hod

vstupné: okolo 490 pesos (po některých turistech prý ale chtějí více!)

oficiální webové stránky: zde

Tyto jedinečné ruiny, které najdete cca 62 km od Méridy, jsou uvedeny na seznamu UNESCO a po Chichén Itzá patří k nejimpozantnějším, nejdůležitějším a nejnavštěvovanějším nalezištím. Zdejší Kouzelníkova pyramida (Pirámide del Adivino) patří k největším a nejdůležitějším mayským stavbám vůbec, je vysoká 53 m a široká 42 m. Celkově lze říci, že stavby tohoto areálu patří k největším a nejzdobnějším stavbám v mayském archeologickém areálu. Dobré sem dorazit velmi brzy ráno kvůli vedru i davům turistů.

otevírací doba: 8–17 hod

vstupné: 470 pesos

oficiální webové stránky: zde

Palenque leží ve státě Chiapas uprostřed džungle (odkryto je necelých 20 % města), i přesto patří mezi nejzajímavější archeologická naleziště a je opět na seznamu UNESCO.

Dominantou areálu je Chrám nápisů, který sloužil jako pohřební památník mayského vládce Pakala.

otevírací doba: 8:30–17 hod

vstupné: 90 pesos

oficiální webové stránky: zde

Na jihu mexické Quintana Roo (cca 1 hod cesty od Bacalaru) se uprostřed džungle nacházejí ruiny Kohunlich. Vzhledem k jejich poloze 9 km od nejbližší asfaltové silnice k nim cesta trvá minimálně hodinu a prohlídka min. další hodinu. Místo není tolik turisticky vytížené (jezdí sem autobusy, ale lze tu být i sám). Nachází se zde 8 velkých skupin budov, které sloužily jako administrativní centra, duchovní místa, paláce a rezidenční oblasti.

otevírací doba: 8–17 hod

vstupné: 90 pesos

oficiální webové stránky: zde

Přímo u silnice kousek za Xpujil v oblasti u Bacalaru se rozprostírají ruiny Becan. Jejich hlavní pyramida jde vidět přímo ze silnice, i přesto se zde málokdo zastaví.

otevírací doba: 8–17 hod

vstupné: 75 pesos

oficiální webové stránky: zde

Calakmul je relativně málo navštěvované a těžko dostupné naleziště. Jedná se však o gigantické mayské město poblíž Bacalaru. K vidění jsou zde dvě velké pyramidy (jedna z nich má výšku 55 m!) obklopené pralesem, na které lze zde šplhat. Calakmul leží v centrální části Yucatanského poloostrova, nejbližší známá města jsou Xpujil (60 km daleko) a Campeche (cca 200 km daleko). K jeho návštěvě je zapotřebí jít 1,5–2 hodiny džunglí, na návštěvu si je proto třeba vyhradit celý den.

otevírací doba: 8–17 hod

vstupné: 104 pesos

oficiální webové stránky: zde

Isla Mujeres bývá považována za jeden z nejatraktivnějších ostrovů s panenskou přírodou a dokonale tyrkysovou vodou. Je ideální pro milovníky šnorchlování díky svým nádherným korálovým útesům (organizovaný výlet lze zakoupit za 1000-2000 Kč např. zde nebo zde).

Na ostrov jezdí trajekt společnosti Ultramar (zde) z Cancúnu z přístavu Puerto Juarez (zde) za 270 pesos (540 pesos zpáteční), jízda trvá cca 40 min. Je zapotřebí dorazit 30 minut před předpokládanou dobou odjezdu trajektu. Trajekt jezdí každých 30 min (první v 5:30 hod ráno). Lze koupit zpáteční lístek kombinovaný i na Cozumel za 936 pesos.

Hlavním lákadlem jsou pochopitelně pláže, přičemž obě hlavní (Playa Norte a Playa Centro) obdržely v roce 2022 Modrou vlajku (voda je průzračná a písek připomíná hladkou mouku). Playa Norte je považována za jednu z nejlepších pláží Karibiku. Najdete ji asi 10 minut chůze od trajektu. Přímo u pláže je přitom velmi živé městečko plné cenově přijatelných restaurací, kaváren a barů.

Kromě pláží můžete navštívit želví záchrannou stranici Tortugranja.

Přímo na ostrově si lze také půjčit na projížďku golfový vozík.

Mezi Cancúnem a ostrovem Isla Mujeres najdeme podvodní muzeum MUSA, největší podmořské muzeum planety. Je zde více než 500 soch vyrobených z mořského betonu britským sochařem Jasonem De Caires Taylorem. Prohlídkové okruhy jsou celkem dva:

1) Punta Nizuc – poblíž Zona Hotelera v Cancúnu, sochy v hloubce 2-4 m (šnorchlování), nejlevnější lístek je k dispozici za 50 USD (tj. cca 1113 Kč). Tour začíná v 9, v 11 nebo ve 13 hod před Hotelem Paradisus, dorazit se musí 30 min před začátkem.

2) Manchones – galerie umístěná v 8 m hloubce poblíž pobřeží Isla Mujeres vhodná zejména pro potápění.

Více informací nastudujete zde.

Isla Contoy je malý ostrov blízko Isla Mujeres. Je národním parkem a rájem pro ornitology. Lze zde spatřit tisíce druhů ptáků a nejméně tři druhy želv. Navíc šnorchlování okolo břehů ostrova patří mezi nejžádanější a nejhezčí na světě.

Doprava je možná jedině prostřednictvím boat tour (je zde limit 200 hostů/den). Trvá cca 45 min z Isla Mujeres, možná je také tour z Playa Carmen za 1000–4000 pesos, 100–175 USD (dle nabídky, celodenní výlet, např. více info zde).

Cozumel je třetím největším mexickým ostrovem. Panuje domněnka, že byl zasvěcen bohyni plodnosti, těhotenství a porodu (Ixchel) a že zde bylo nalezeno mnoho „jejích“ chrámů. Na Cozumelu kotví obří výletní lodě kvůli jeho pěkným plážím. Kolem ostrova se vyskytuje Mezoamerický korálový útes, druhý největší systém bariérových útesů na světě a ráj pro potápěče (nejlepší místa jsou Franceska, Palancar, El Cielo s obrovskými červenými hvězdicemi nebo třeba Tormentos). Po ostrově se lze dopravovat kolem, skútrem či taxi (pevné sazby v rámci ostrova), vypůjčit si lze i auto.

I na tento ostrov jezdí trajekt společnosti Ultramar (zde) z Playa del Carmen (290 pesos, 580 pesos zpáteční), pluje zhruba 40 min a přistává ve městě San Miguel. Během plavby vás v mezipatře baví hudebníci. V Playe del Carmen trajekt sídlí vedle parku Los Fundadores před molem zde. Lze využít také společnost Winjet (zde), která vykrývá časy, kdy Ultramar nejezdí. Je zapotřebí dorazit 30 minut před předpokládanou dobou odjezdu trajektu. Ten jezdí každé 2 hodiny (první v 8 nebo v 9 hodin ráno). Koupit můžete také zpáteční lístek kombinovaný i na Isla de Mujeres za 936 pesos.

Tip: Přímo u trajektu najdete restauraci Señor Frog´s (má po Yucatánu více poboček), kam jsme si zaskočili na oběd před cestou. Nutno přiznat, že zábavnější oběd jsme ještě nezažili, je to hodně párty místo, ale je to velmi příjemné!

K vidění stojí za to samozřejmě zdejší pláže, jako např. Playa Uvas, Playa de San Martin – krásné pláže s výhledem na Karibské moře. Korálové útesy Palancar a Colombia jsou oblíbenými místy pro potápění a šnorchlování díky bohatému podmořskému životu, pro nás však byly spíše zklamáním. Populární je také el Cielo – místo, kde jsou mořské hvězdice a mělká voda.

Celodenní šnorchlovací tour s občerstvením a neomezenými nápoji na katamaránu lze pořídit za cenu okolo 1200 pesos na osobu.

Prohlédnout si můžete hlavní město ostrova San Miguel, historický maják Faro Celarain obklopený národním parkem, nebo například mayské ruiny San Gervais a Zona Arqueológica El Caracol.

Pro milovníky delfínů je možnost navštívit zdejší delfinárium Dolphinaris Cozumel, které nabízí zážitky s delfíny od 70/90 USD, pro více informací se podívejte zde.

Tip: Za nás můžeme doporučit také jednu překrásnou italskou restauraci: Guifo´s. Najdete ji v centru Cozumelu. Restaurace má nádherný dvůr, ideální pro romantickou večeři ve dvou.

S ubytováním na Cozumelu jsme měli celkem smůlu. Zatopený ostrov Holbox nám změnil plány na poslední chvíli, kdy na ostrově Cozumel toho už příliš mnoho k mání nebylo. Zvolili jsme nadějně vypadající Hotel Playa Azul Cozumel, který však byl vzdálený (taxíkem) od centra asi 10 min. Platili jsme taxíkem jednu cestu za druhou (každá vyšla na 10 USD nebo 150 pesos) a koupání u hotelu nebylo kvůli velkým vlnám vůbec možné. Na 2 noci nás hotel se snídaní a výhledem na oceán stál 320 USD.

Populární ostrov Holbox se nachází 145 km od Cancúnu v biosférické rezervaci Yum Balam. Je proslulý nádhernými bílými plážemi a svítícím planktonem. Turisty sem lákají na plážích pověšené hamaky, které jsou rozprostřené po celém ostrově. Říká se, že je tu velmi špatný mobilní signál a slabý internet, což umožňuje odpočinek od uspěchané doby.

Na ostrov je možné se dopravit nejlépe autobusem ADO do Chiquila (lze z Cancúnu, Valladolidu i Playa del Carmen) a následně trajektem na Holbox (lístky lze koupit se slevou online a dohromady). Délka cesty zabere okolo 4 hodin. Přijedete-li autem, platí se navíc za parkování v Chiquile. Využít můžete dvou společnosti trajektů: Holbox Express (zde) nebo 9 Hermanos, které nabízejí stejnou cenu i délku plavby. Lístek vyjde na 220 pesos a délka plavby se pohybuje okolo 25 minut. Zpátky jezdí každých 30 minut od 5 hod ráno až do 20:30 hodin.

Oblíbenou atrakcí na Holboxu mezi květnem a září je plavání se žralokem obrovským. Pořádají se také výlety na Punta Coco, kde je v noci vidět na pláži svítící plankton, nebo lodní výlet za ptáky na Tres Islas.

Na ostrově si můžete půjčit kolo (cca 200 pesos/den) či několikanásobně dražší golfový vozík.

Asi 10–15 min od Playa del Carmen je vystavěn nádherný zábavní park Xcaret. Jde o spojení klasického aquaparku, zoologické zahrady a plážových aktivit. Park nabízí okolo 50 atrakcí a aktivit: např. šnorchlování v řece s tropickými rybami, plavání se žraloky, delfíny nebo rejnoky, podmořský trek v hlubinách moře, prohlédnutí rekonstrukce mayské vesnice, mayské ruiny, workshopy, replika mexického hřbitova či večerní show (v ceně všech vstupenek).

Park nabízí 3 druhy vstupného: basic, plus a total. Lístky zakoupíte online zde, přičemž platí, že cena v pesos je vyšší nežli v dolarech.

Varianta basic vyjde na 2329 pesos (nebo 121 USD, tj. cca 2760 Kč) na celý den.

Varianta plus stojí 3176 pesos (nebo 165 USD, tj. cca 3700 Kč) a nabízí navíc aktivity a jídlo v bufetu (jeho cena je jinak okolo 35 USD/735 pesos), nápoje a výbavu na šnorchlování (jinak se za ni platí 11 USD). Z našeho pohledu je právě tato varianta tou nejlepší, jídlo v bufetu je naprosto výborné!

Nejdražší varianta total má navíc 1 velkou speciální aktivitu, např. jízdu na lodi.

Další možností je za 1900 pesos (nebo 99 USD) zakoupit zlevněný vstup od 16 hod, nicméně z našeho pohledu se rozhodně nevyplatí, protože i den je na Xcaret málo!

Pořídíte-li si vstupenky dostatečně předem, můžete využít slevu 10–15 %.

Navíc si lze přikoupit dopravu z hotelu tam a zpět (+ 22 USD, tj. cca 500 Kč), fotobalíček či aktivity navíc.

Vzhledem k tomu, že na místě je celkem draho, doporučuje se vzít si s sebou 1 vodu (je na osobu zdarma, nicméně do batohů se nikdo nedívá). Dále je dobré vzít si s sebou boty do vody či pantofle, případně vlastní šnorchlovací výbavu. Hodně aktivit je vodních a je s tím třeba počítat i na focení či natáčení. Hodit se bude akční kamera. Obávat se nemusíte ani proplavávání řekou, neboť si část věcí můžete uložit do skříňky a druhou část, kterou si přejete vyzvednout na konci atrakce, si zavřete do tašky, která je na klíč a kterou vám sami dopraví na konec divoké řeky.

Krátké video přímo z parku:

Další park se nachází někde mezi Akumalem a Tulumem. Tento park bývá přezdíván největším přírodním akváriem světa. V jeho areálu se nachází pár cenotes a mayské ruiny. Lze si půjčit kola na projížďku mayskou džunglí (v ceně vstupného), jsou zde také rozsáhlé pláže.

Nabídka aktivit je hodně podobná Xcaretu (např. šnorchlování, cenotes, stezky džunglí apod.), ale je zde méně zoo a více dobrodružství (např. zipline), oproti Xcaretu je park také menší a ve vstupném je zahrnuto více jídla.

Za návštěvu zaplatíte 2213 pesos (nebo 115 USD, tj. cca 2600 Kč), přičemž v pesos je cena vyšší, slevy jsou při včasné koupi.

Xplor je nejdobrodružnější ze všech parků, asi 10 min od Playa del Carmen. Nabízí atrakce typu létání nad korunami stromů, plavba na voru v jeskyni, potápění a šnorchlování v krasové oblasti, jízda po visutých mostech na čtyřkolkách, noční program s ohnivými překážkami aj. Vstupné činí okolo 2700 pesos za den. Více informací najdete zde.

Asi 10 min od Playa del Carmen se nachází Xenses, zábavní park plný dobrodružství, zábavy a kouzel (často jde o smyslové klamy), např. zrcadlové bludiště, zážitková koupel nebo létání jako pták. Za vstupné zaplatíte okolo 1480 pesos online zde.

O mexické kuchyni se říká, že je vynikající, rozmanitá, čerstvá a velmi chutná. Během vaší dovolené budete mít jistě mnoho příležitostí k jejímu ochutnání.

Mexičané si libují v chilli a jiných pikantních omáčkách, polévají tím i ovoce a čipsy. Při koupi ovoce na ulici je proto vhodné upozornit prodávajícího, že nemáme o omáčku zájem (je-li tomu tak). Mexické tortillas chutnají jinak než v Evropě (což je dáno kukuřičnou moukou) a mají specifickou vůni (hraničící se zápachem).

Máte-li zájem ochutnat tradiční dezert, vyzkoušejte postre de chicozapote ze stejnojmenného ovoce, který má podobnou konzistenci jako creme brulée. Další typickou pochoutkou je marquesita, srolovaná „palačinka“ se sladkou či slanou náplní, její těsto však připomíná spíše tenkou vafli.

Důležité je myslet také na to, že voda není pitná, a je tedy zapotřebí kupovat si jen balenou.

Mexiko bylo úžasné! Pestré, zajímavé, trošku nebezpečné, ale hodně zážitkové. Určitě by se v něm, jak jsem se snažila i v článku popsat, dalo strávit mnohem více času. Pořád by bylo co objevovat.

Zajímá vás více praktický informací před cestou? Podívejte se na článek sem a začněte plánovat svou vysněnou dovolenou v Mexiku! Navnadí vás jistě i naše video!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *